SEO-metadescription (handleiding)

De metadescription tag is een onderdeel van uw on page SEO strategie op de pagina. Het is een ondergewaardeerde tool in de toolkit van SEO.
 
Een goed gemaakte metadescription tag kan uw klik frequentie in zoekresultaten verhogen. Uiteindelijk trekt u elke dag meer nieuwe gebruikers naar uw website.
 
In dit artikel bespreek ik alles wat je moet weten over SEO-metadescription. Ik zal ook de praktische tips delen voor het schrijven van de perfecte metadescription.
 
 

SEO meta description illustration

Snel vinden:

Wat is een metadescription?

Metadescriptions zijn HTML-attributen die zoekmachines en mensen een samenvatting geven van waar een webpagina over gaat. De metatag met de beschrijving moet in het-element van uw HTML-document worden geplaatst.
 
Hier is een voorbeeld van de metadescription in HTML:
 
 
Hier is een voorbeeld van de metadescription op de resultatenpagina van Google Zoeken:
 
 
 
 

Metadescription lengte

Een veelgestelde vraag die ik krijg is: “hoe lang moet een metadescription zijn?”. Er is geen definitieve ideale lengte en Google zegt altijd dat hun beschrijvingen dynamisch zijn op basis van AI:
 
Our search snippets are now shorter on average than in recent weeks, though slightly longer than before a change we made last December. There is no fixed length for snippets. Length varies based on what our systems deem to be most useful.
 
Uit veel onderzoeken blijkt echter dat Google metadescription over het algemeen afkapt tussen 155 en 160 tekens.
Ik raad aan de lengte van de metadescription tussen 100-155 tekens te houden om er zeker van te zijn dat Google je volledige bericht laat zien.
 

Is de metadescription een rangschikkingsfactor?

Een andere veelgestelde vraag is: “zullen metadescriptions me helpen hoger te scoren op Google?” Het korte antwoord is – nee. Google gebruikt de metadescription niet als een ranking factor.
 
Even though we sometimes use the description meta tag for the snippets we show, we still don’t use the description meta tag in our ranking.
 
Het heeft echter indirecte SEO-voordelen. Door de metadescription te gebruiken, kunt u uw aanwezigheid in Google vergroten. Een goede metadescription kan uw klikfrequentie verhogen en op zijn beurt meer organisch verkeer opleveren.
 
 
 

Ik heb geen metadescription – waar moet ik beginnen?

U hoeft niet voor elke pagina op uw website een metadescription te schrijven. Zie hier het advies van Google zelf.
 
If you don’t have time to create a description for every single page, try to prioritize your content: At the very least, create a description for the critical URLs like your home page and popular pages.
 
Een geweldige manier om prioriteit te geven aan de pagina’s waarvoor metadescription moeten worden geschreven, is door naar uw analyses te kijken. Bekijk Google Analytics of Google Search Console om de pagina’s te ontdekken die het meeste organische verkeer genereren. Begin met je meest populaire pagina’s en werk je een weg door de rest.
 

Hoe lang duurt het voordat Google metadescription heeft bijgewerkt?

Je vraagt je misschien af: “als ik mijn metadescription eenmaal heb bijgewerkt, hoe lang duurt het dan voordat Google het laat zien?”. Google moet de pagina opnieuw crawlen voordat u de beschrijving bijwerkt.
 
Het proces van opnieuw crawlen kan snel of langzaam zijn, afhankelijk van de populariteit of grootte van uw website. Als u wilt dat Google uw beschrijving snel bijwerkt, kunt u Google vragen uw pagina opnieuw te indexeren met de
URL-inspectietool in Google Search Console.
 

Zal Google altijd mijn metadescription gebruiken?

Nee. Google zou een meer relevante beschrijving kunnen kiezen uit de inhoud van uw pagina.
 
Description meta tags are important because Google might use them as snippets for your pages. Note that we say “might” because Google may choose to use a relevant section of your page’s visible text if it does a good job of matching up with a user’s query.
 
 
 
 

Hoe een metadescription te schrijven

Wanneer u een metadescription schrijft, moet u twee dingen in gedachten houden: mensen die naar inhoud zoeken en zoekmachines die die inhoud proberen te presenteren.
 
Ik geloof dat mensen kritischer zijn bij het schrijven van een metadescription, dus je moet je beschrijving schrijven om mensen te verleiden door te klikken naar je website.
 
Hier zijn de best practices die u kunt volgen:
 

Vat de inhoud samen die gebruikers op de pagina zullen vinden

 
Schrijf een metadescription die een gebruiker verleidt om door te klikken naar uw pagina, maar beschrijft ook duidelijk wat de gebruiker zal zien als hij door zou klikken om uw inhoud te bekijken.
Vermijd het schrijven van clickbait-beschrijvingen om de klik te krijgen en dan niet te leveren wat u beloofde. Clickbait-beschrijvingen zorgen voor een slechte gebruikerservaring en resulteren in een hoog bouncepercentage.
 

Gebruik unieke metadescription voor elke pagina

Metadescription moeten uniek zijn voor elke pagina op uw website.
Gebruik geen enkele metadescription voor een groep pagina’s of erger nog voor uw hele website.
 

Voeg uw primaire zoekwoord toe

Neem indien mogelijk uw primaire trefwoord op in uw metadescription. Het is geen rank factor. Google plaatst het echter vetgedrukt, wat kan helpen uw klikfrequentie te verbeteren.
Stop uw zoekwoorden niet zo vaak mogelijk in de beschrijving. Het vullen van zoekwoorden verstoort de stroom van de metadescription en zal uw ranglijst niet verbeteren.
 

Blijf binnen de ideale lengte van de metadescription

Google test en wijzigt regelmatig de lengte van hun metadescription, maar de meeste SEO’s raden aan om ze onder de 160 tekens te houden. Bovendien gebruikt Google niet altijd uw metadescription; ze genereren automatisch een van uw inhoud.
Vermijd het achterna zitten van de lengte van de metadescription en het voortdurend herschrijven van metadescription. Als Google terugschakelt, heeft u veel tijd verspild.
 

Voeg uw waardepropositie toe om klikken te stimuleren

U concurreert met advertenties, de nieuwe zoekfuncties van Google en andere organische resultaten voor klikken, dus u moet uw verschil benadrukken om de klik op concurrenten te krijgen.
Vermijd het vermelden van alle functies en voordelen van uw pagina; houd het kort en overtuigend genoeg om de klik te krijgen.
 

Voeg een call to action toe

Vertel mensen wat u wilt dat ze vervolgens doen. Sluit uw beschrijving af met een krachtige call-to-action om ze door te sturen naar uw website.
Wees niet te agressief en verkoop zwaar met uw call-to-action, een simpele ‘meer informatie’ of ‘meer informatie’ is voldoende.
 

Neem feiten over de pagina op in de metadescription.

Laat mensen de kritische feiten over de pagina weten. Op een blogsite kunnen zaken als auteur en publicatiedatum bijvoorbeeld handig zijn. Op een productpagina kunnen zaken als prijs en verzendkosten nuttig zijn.
 
Vermijd alleen feiten in de beschrijving. U wilt een beschrijvende zin toevoegen, gevolgd door een paar belangrijke feiten.
 
 
 

Voorbeelden van metadescriptions

Hieronder zullen we bekijken hoe u de perfecte SEO-metadescription schrijft voor een pagina die zich richt op een SEO-consultant.
 

Voorbeeld van een goede metadescription

 
 

Voorbeelden van een slechte metadescription

 
Nu is het aan jou
Daar heb je het – alles wat je ooit moet weten over SEO-metadescription.
 
 
 
Ik hoop dat deze gids nuttig was en laat me eventuele vragen hieronder weten in de comments.