Afbeelding Alt tekst voor SEO in 2021

Afbeelding Alt tekst voor SEO in 2021

Alt-tekst van afbeeldingen zijn een belangrijk en vaak over het hoofd gezien onderdeel van uw on page SEO strategie op de pagina. Zoekmachines, zoals Google, gebruiken alt-tekst om het onderwerp van afbeeldingen op uw pagina te begrijpen. Ze gebruiken ook alt-tekst als ankertekst als u afbeeldingen als links gebruikt.


In deze handleiding bespreek ik alles wat u moet weten over alt-tekst voor afbeeldingen voor zoekmachine-optimalisatie.

alt tekst illustratie

Snel vinden:

  1. Wat is Alt afbeelding tekst?

  2. Waarom is alt-tekst van afbeeldingen belangrijk?

  3. Hoe SEO-vriendelijke alt-tekst te schrijven

  4. Voorbeelden van alt-tekst voor afbeeldingen


Wat is Alt afbeelding tekst?

Alt-tekst voor afbeeldingen, ook wel alt-tags genoemd, biedt alternatieve tekst om afbeeldingen op webpagina’s te beschrijven. Alt-tekst is belangrijk om extra informatie te geven als de afbeelding niet kan worden bekeken. Het helpt ook mensen met toegankelijkheids vereisten en zoekmachines het beeld te begrijpen.

 

Voorbeeld van alt-tekstcode voor afbeeldingen

Hieronder ziet u een voorbeeld van de HTML-afbeelding alt-tag die in de code van een webpagina wordt weergegeven:

<img alt = “Voorbeeld van ankertekst voor interne links.” src = “https://www.tomdonohoe.com.au/wp-content/uploads/2019/05/anchor-text-example.jpg”>

Waarom is alt-tekst van afbeeldingen belangrijk?

Afbeelding alt-tekst is belangrijk omdat het afbeeldingen toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking en ook kan helpen bij beeld-SEO.

Laten we op deze onderwerpen ingaan.


Toegankelijkheid

Alt-tekst van afbeeldingen is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat afbeeldingen kunnen worden gebruikt door mensen met verschillende handicaps.

Enkele gevallen waarin alt-tekst wordt gebruikt voor toegankelijkheid:

  • Mensen die schermlezers gebruiken

  • Mensen die spraakinvoersoftware gebruiken

  • Mensen die op spraakgestuurde websites browsen

  • Zoekmachines

 

Een voorbeeld uit wikipedia:

The alt attribute is used by “screen reader” software so that a person who is listening to the content of a webpage (for instance, a person who is blind) can interact with this element.

SEO voor afbeeldingen

Als u wilt dat uw afbeeldingen op Google Afbeeldingen worden gerangschikt, is alt-tekst van afbeeldingen een belangrijk signaal voor Google.

 

John Muller van Google benadrukte dit punt op Twitter:

Alt text is extremely helpful for Google Images — if you want your images to rank there. Even if you use lazy-loading, you know which image will be loaded, so get that information in there as early as possible & test what it renders as.

John Muller

 

Anders dan Google Afbeeldingen kan alt-tekst extra relevantiesignalen toevoegen aan de inhoud op uw pagina en helpen om hoger te scoren op Google.

 

Hoe u SEO-vriendelijke alt-tekst voor uw afbeeldingen schrijft

Alt-teksten voor afbeeldingen zijn niet alleen een geweldige kans om de gebruikerservaring te verbeteren, maar ook uw on-page SEO. Laten we eens kijken naar enkele praktische tips die u kunt volgen.

 

Wees beknopt en beschrijvend

Uw alternatieve tekst moet worden gelezen alsof u de afbeelding in een beknopte zin aan een vriend via de telefoon uitlegt. Lees uw afbeelding alt-tag hardop en kijk of het logisch is.

Schrijf geen alinea’s om de afbeelding uit te leggen. Een zin is meer dan genoeg.

 

Vermeld waar mogelijk uw hoofdzoekwoord

Schrijf een alt-tekst voor afbeeldingen die uw doelzoekwoord in de natuurlijke stroom van de zin bevat. Dit kan helpen de afbeelding goed te rangschikken op Google Afbeeldingen en ook de rangorde van uw huidige pagina’s verbeteren.

Plaats niet al uw zoekwoorden in de alt-tekst van de afbeelding en geef geen context voor waar de afbeelding over gaat. Google negeert het gewoon.

Geef afbeeldingen een relevante bestandsnaam

Denk er bij het uploaden van afbeeldingen aan om ze een relevante bestandsnaam te geven in plaats van ‘65416541.jpg’. Probeer ook uw trefwoord in de bestandsnaam op te nemen. Als uw afbeelding bijvoorbeeld op een trainingsruimte staat, maakt u de alternatieve tekst ‘training-room.jpg’.

Geef bestanden geen hele lange namen. 3-5 woorden is meer dan genoeg.


 

Voorbeelden van goede en slechte alt-tekst voor afbeeldingen

Alt-tekst voor afbeeldingen is gemakkelijk goed te doen als u de tijd besteedt aan het maken van een zin die gebruikers en ook zoekmachines helpt.

yoga les

Stel je voor dat de bovenstaande afbeelding zich op de landingspage van een website bevindt die gericht is op de zin: ‘yogales’:

 

Slechte alternatieve tekst:

<img src = “yoga.png” alt = “yoga class”>

ok alt-tekst:

<img src = “yoga.png” alt = “vrouwen doen een yogales”>

 

Geweldige alt tekst:

<img src = “yoga.png” alt = “groep fitte vrouwen die een yogales in actieve kleding doen.”>

Laten we in het tweede voorbeeld eens kijken naar een afbeelding waarop u een e-commerce website zou vinden, deze pagina zou zich richten op de zin ‘adidas nmd 08’:

dark blue adidas sneaker

Slechte Alt tekst:

<img src = “adidas-nmd.png” alt = “Adidas sneakers.”>

ok Alt tekst:

<img src = “adidas-nmd.png” alt = “Adidas NMD 08′ sneakers.”>

Geweldige Alt tekst:

<img src = “adidas-nmd.png” alt = “Donkerblauwe Adidas NMD 08′ sneakers met witte zolen”>

Back to you

Daar heb je het, alles wat je moet weten over alt-tekst van afbeeldingen en SEO.

Aanbevolen lees materiaal:

Alt-texts: The Ultimate Guide

Ik kwam dit artikel onlangs tegen. Het is geschreven door een webontwikkelaar met een visuele handicap die in zijn dagelijkse leven een schermlezer gebruikt. Zijn blog is gericht op het optimaliseren van alt-tekst voor afbeeldingen voor SEO. Ik raad ten zeerste aan om deze gids te lezen om te begrijpen hoe u uw alt-tekst kunt schrijven voor gebruikerservaring.